• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

NOMADA

Stowarzyszenie na Rzecz Integracji Społeczeństwa Wielokulturowego

facebookBiuletyn Informacji Publicznejpowiększ czcionkę
  • polski
  • angielski
  • rosyjski
  • hiszpański
  • Aktualności
  • O nas
  • Poradnictwo
  • Edukacja
  • Projekty
  • Publikacje
  • Sklep dla Sprawy
  • Przekaż darowiznę
  • Kontakt
You are here: Home / Aktualności / Kuchnia romska

Kuchnia romska

21/12/2018 by Kasia

Na święta proponujemy przepisy z kuchni romskiej: wybraliśmy bezglutenowe, wegetariańskie potrawy:pastę z bakłażana, mamałygę, gołąbki i syrop na przeziębienie.

W Nomadzie prowadzimy nieodpłatne poradnictwo dla osób doświadczających dyskryminacji. Pracujemy w terenie, szkolimy, publikujemy, edukujemy.

Wesprzyj nasze działania. Przekaż datek. WPŁAĆ

Możesz zrobić przelew:
40 1140 1140 0000 4690 1800 1001
Tytuł przelewu: Darowizna na cele statutowe

KUCHNIA ROMSKA

  
Syrop na przeziębienie

Składniki:

  • warzywa: marchewka lub rzepa
  • cukier lub miód

Przygotowanie:
Syrop robimy podobnie do syropu z cebuli. Z tą różnicą, że nie słodzimy plastrów warzyw, lecz bierzemy np. marchewkę, albo rzepę i  wydrążamy delikatnie wnętrze warzywa. Robimy to za pomocą nożyka albo łyżeczki. Do takiego “kieliszka” wsypujemy cukier lub wlewamy miód. Odstawiamy na 12 – 24 godzin w zaciemnione miejsce, o temperaturze pokojowej.
Po czasie “dojrzewania” można przechylić taki zdrowotny kieliszek.

 

Mamałyga
alternatywa do polenty

Składniki:

  • 1 szklanka (ok. 200 gr) kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki (ok. 400 ml)  wody
  • 2 szklanki mleka (ok. 400 ml)  mleka
  • 100-150 gr sera np. owcza bryndza lub kaszkawał
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany (dodajemy do smaku w wersji na ciepło)
  • przyprawy: pieprz, sól

Przygotowanie:
Kaszę bądź mąkę kukurydzianą gotujemy z wodą, mlekiem na małym ogniu, bo lubi się przypalać. Po kilku minutach gotowania dodajemy (kruszymy) ser. Potem można dosolić, w zależności od tego jak słony jest ser. Następnie możemy dodać świeżo mielonego pieprzu (kto lubi). W wersji na ciepło mamałygę podajemy z  kleksem kwaśnej śmietany.

Kasz ugotowana z serem, po ostygnięciu, formuje się w kształt naczynia, w którym stygnie. Takie zimne kawałki idealnie nadają się na przekąskę, drugie śniadanie, albo w podróży. W wersji dla smakoszek i smakoszy można takie bloki mamałygi odsmażyć albo podpiec.

Pasta z bakłażana (salata de vineti)

Składniki: 

  • 2 bakłażany
  • 1 średnia cebula
  • 50-100 ml oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Dojrzałe bakłażany należy opalić nad ogniskiem, ogniem z kuchenki (ostrożnie!), ewentualnie upiec w piekarniku albo na płycie pieca.
Obrać ze zwęglonej skóry, nie opłukiwać: żeby nie stracić aromatu wędzonki.
Obrane bakłażany należy wygnieść drewnianą łyżką na sitku, albo na czystej ściereczce, gazie. Tak, aby wcisnąć sok. Pozbędziemy się wtedy goryczki. Następnie najlepiej wyłożyć bakłażana na stolnicę, dosiekać nożem, albo rozdrabniać drewnianą łyżką. Następnie należy bakłażany posolić. Dodać dużo drobno posiekanej cebuli: do połowy objętości bakłażana; wymieszać. Przełożyć do miski, dodać oleju:  najlepiej słonecznikowego, skarbu rumuńskich pól i wymieszać.
Sałatka idealnie smakuje z pajdą świeżego, wypieczonego chleba.

Głąbki 

Składniki:

  • 200 gr ryżu
  • 500 gr pieczarek
  • 100 gr grzybów mrożonych lub suszonych
  • 2-3 cebule
  • 750 pomidorów bez skórki, albo 2 puszki pomidorów, 1 litr pasaty
  • główka kapusty włoskiej lub główka młodej kapusty
  • przyprawy: sól, pieprz, olej, słodka papryka w proszku, wędzona papryka w proszku (jeśli mamy)

Przygotowanie:
Klasycznie z farszem z mielonego mięsa i ryżu. W tej wersji prezentujemy gołąbki wegańskie: z ryżem, pieczarkami i grzybami.
Jeżeli chodzi o kapustę do zawijania farszu to najlepiej użyć “młodej” albo “włoskiej”. Jeżeli mamy dojrzałe warzywo, należy ją sparzyć w dużym garnku, ostudzić, wyciąć delikatnie wąskim nożem głąba, aby rozdzielić liście do zawijania.
Farsz najlepiej zacząć od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ryż. Na patelnię wylewamy olej – słonecznikowy, lub rzepakowy, czy winogronowy i smażymy drobno posiekaną cebulkę z pieczarkami i grzybami. Jeżeli mamy grzyby mrożone, dodajemy takie; w przypadku suszonych: należy je namoczyć przed smażeniem. Woda z grzybów przyda się do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, studzimy i mieszamy z ryżem.
Farsz wkładamy w liście kapusty i miejscem łączenia zwiniętych liści układamy na blasze, w brytfannie nasmarowanej olejem. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowo paprykowym.

Jak zrobić sos?
Na rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, sproszkowaną słodką paprykę, wędzoną sproszkowaną paprykę. Przyprawy smażymy chwilę, aby nie zgorzkniały. Do naczynia, w którym smażą się przyprawy, dodajemy pomidory bez skórki, najlepiej świeże. Poza sezonem można użyć tych z puszki, albo pasaty. Na koniec solimy do smaku, można też dodać odrobinę cukru dla zbalansowania kwaśności sosu.

Pieczenie: Sosem zalewamy gołąbki i pieczemy w piekarniku lub piecu około 60 minut. Należy pilnować czy górna warstwa się nie przypala.


Życzymy smacznego!

Zobacz inne filmy

Materiał został zrealizowany ze środków Fundacji im. Stefana Batorego.

  • Trudna sytuacja w autobusie
    Trudna sytuacja w autobusie
    Dzięki wspólnej reakcji trudna sytuacja może zostać opanowana. A osoba atakowana zostaje…
  • Zbiórka na leczenie Shripada
    Zbiórka na leczenie Shripada
    Shripad jest obywatelem Indii. Od kilku lat mieszka we Wrocławiu. W lipcu…
  • Poradnictwo dla migrantek i migrantów w czasie epidemii
    Poradnictwo dla migrantek i migrantów w czasie epidemii
    Przypominamy o tym, że nadal prowadzimy nieodpłatne poradnictwo dla migrantek i migrantów.…

Filed Under: Aktualności, Video Blog

Footer

Adres: ul. Paulińska 4/8
Wrocław 50-247
telefon do biura: 71 307 03 35
e-mail: [email protected]

Konto bankowe:
MBank
40 1140 1140 0000 4690 1800 1001
/ wpłaty prosimy dokonywać z dopiskiem
“darowizna na cele statutowe”

KRS: 0000342030
NIP: 8982168187
REGON: 021136714

· Projekt strony: iovo ·

Copyright © 2023 · Leiden on Genesis Framework · WordPress · Log in