Na święta proponujemy przepisy z kuchni romskiej: wybraliśmy bezglutenowe, wegetariańskie potrawy:pastę z bakłażana, mamałygę, gołąbki i syrop na przeziębienie.
W Nomadzie prowadzimy nieodpłatne poradnictwo dla osób doświadczających dyskryminacji. Pracujemy w terenie, szkolimy, publikujemy, edukujemy.
Możesz zrobić przelew:
40 1140 1140 0000 4690 1800 1001
Tytuł przelewu: Darowizna na cele statutowe
KUCHNIA ROMSKA
Syrop na przeziębienie
Składniki:
warzywa: marchewka lub rzepa
cukier lub miód
Przygotowanie:
Syrop robimy podobnie do syropu z cebuli. Z tą różnicą, że nie słodzimy plastrów warzyw, lecz bierzemy np. marchewkę, albo rzepę i wydrążamy delikatnie wnętrze warzywa. Robimy to za pomocą nożyka albo łyżeczki. Do takiego “kieliszka” wsypujemy cukier lub wlewamy miód. Odstawiamy na 12 – 24 godzin w zaciemnione miejsce, o temperaturze pokojowej.
Po czasie “dojrzewania” można przechylić taki zdrowotny kieliszek.
Mamałyga alternatywa do polenty
Składniki:
1 szklanka (ok. 200 gr) kaszy kukurydzianej
2 szklanki (ok. 400 ml) wody
2 szklanki mleka (ok. 400 ml) mleka
100-150 gr sera np. owcza bryndza lub kaszkawał
1 opakowanie kwaśnej śmietany (dodajemy do smaku w wersji na ciepło)
przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
Kaszę bądź mąkę kukurydzianą gotujemy z wodą, mlekiem na małym ogniu, bo lubi się przypalać. Po kilku minutach gotowania dodajemy (kruszymy) ser. Potem można dosolić, w zależności od tego jak słony jest ser. Następnie możemy dodać świeżo mielonego pieprzu (kto lubi). W wersji na ciepło mamałygę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
Kasz ugotowana z serem, po ostygnięciu, formuje się w kształt naczynia, w którym stygnie. Takie zimne kawałki idealnie nadają się na przekąskę, drugie śniadanie, albo w podróży. W wersji dla smakoszek i smakoszy można takie bloki mamałygi odsmażyć albo podpiec.
Pasta z bakłażana (salata de vineti)
Składniki:
2 bakłażany
1 średnia cebula
50-100 ml oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dojrzałe bakłażany należy opalić nad ogniskiem, ogniem z kuchenki (ostrożnie!), ewentualnie upiec w piekarniku albo na płycie pieca.
Obrać ze zwęglonej skóry, nie opłukiwać: żeby nie stracić aromatu wędzonki.
Obrane bakłażany należy wygnieść drewnianą łyżką na sitku, albo na czystej ściereczce, gazie. Tak, aby wcisnąć sok. Pozbędziemy się wtedy goryczki. Następnie najlepiej wyłożyć bakłażana na stolnicę, dosiekać nożem, albo rozdrabniać drewnianą łyżką. Następnie należy bakłażany posolić. Dodać dużo drobno posiekanej cebuli: do połowy objętości bakłażana; wymieszać. Przełożyć do miski, dodać oleju: najlepiej słonecznikowego, skarbu rumuńskich pól i wymieszać.
Sałatka idealnie smakuje z pajdą świeżego, wypieczonego chleba.
Głąbki
Składniki:
200 gr ryżu
500 gr pieczarek
100 gr grzybów mrożonych lub suszonych
2-3 cebule
750 pomidorów bez skórki, albo 2 puszki pomidorów, 1 litr pasaty
główka kapusty włoskiej lub główka młodej kapusty
przyprawy: sól, pieprz, olej, słodka papryka w proszku, wędzona papryka w proszku (jeśli mamy)
Przygotowanie:
Klasycznie z farszem z mielonego mięsa i ryżu. W tej wersji prezentujemy gołąbki wegańskie: z ryżem, pieczarkami i grzybami.
Jeżeli chodzi o kapustę do zawijania farszu to najlepiej użyć “młodej” albo “włoskiej”. Jeżeli mamy dojrzałe warzywo, należy ją sparzyć w dużym garnku, ostudzić, wyciąć delikatnie wąskim nożem głąba, aby rozdzielić liście do zawijania.
Farsz najlepiej zacząć od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ryż. Na patelnię wylewamy olej – słonecznikowy, lub rzepakowy, czy winogronowy i smażymy drobno posiekaną cebulkę z pieczarkami i grzybami. Jeżeli mamy grzyby mrożone, dodajemy takie; w przypadku suszonych: należy je namoczyć przed smażeniem. Woda z grzybów przyda się do sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, studzimy i mieszamy z ryżem.
Farsz wkładamy w liście kapusty i miejscem łączenia zwiniętych liści układamy na blasze, w brytfannie nasmarowanej olejem. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowo paprykowym.
Jak zrobić sos?
Na rozgrzanym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, sproszkowaną słodką paprykę, wędzoną sproszkowaną paprykę. Przyprawy smażymy chwilę, aby nie zgorzkniały. Do naczynia, w którym smażą się przyprawy, dodajemy pomidory bez skórki, najlepiej świeże. Poza sezonem można użyć tych z puszki, albo pasaty. Na koniec solimy do smaku, można też dodać odrobinę cukru dla zbalansowania kwaśności sosu.
Pieczenie: Sosem zalewamy gołąbki i pieczemy w piekarniku lub piecu około 60 minut. Należy pilnować czy górna warstwa się nie przypala.