Walka rolników palestyńskich o suwerenność żywnościową i polityczną z okupowanego terytorium palestyńskiego.
Co dla rolników palestyńskich oznacza okupacja?
Konfiskatę ich ziemi przez wojsko,
budowę muru separacyjnego, który odcina ich od pól,
wyburzanie systemów nawadniania upraw,
rozbudowę nielegalnych w świetle prawa międzynarodowego osiedli izraelskich na Zachodnim Brzegu, które «zjadają» palestyńskie ziemie uprawne.
Jednocześnie palestyński rynek rolny jest zalewany przez tanie (bo dotowane przez państwo), izraelskie warzywa i owoce. W efekcie wielu rolników zmuszonych jest porzucić tradycyjny tryb życia i sposób utrzymania się, by zostać najemnymi robotnikami – także w nielegalnych izraelskich osiedlach. Praca palestyńskich rolników, jak i lokalnych – głównie kobiecych – kooperatyw żywnościowych, jest więc podwójnym zmaganiem: z represjami wojska oraz wielkim przemysłem. Tym samym, walka o suwerenność żywnościową jest kluczowym nurtem pokojowego oporu wobec okupacji.
Ashraf Taha jest inżynierem rolnictwa związanym z Agricultural Development Association – PARC (www.pal-arc.org), organizacją wspomagającą społeczności wiejskie oraz grupy marginalizowane na okupowanym terytorium palestyńskim (oPt) – Zachodnim Brzegu i w Strefie Gazy – w ich dążeniu do suwerenności żywnościowej. Rolników palestyńskich z ich własnej ziemi wypiera tak izraelska okupacja, jak i subsydiowane izraelskie rolnictwo przemysłowe.
Wizyta Ashrafa Taha w Polsce na zaproszenie Instytutu Globalnej Odpowiedzialności – IGO www.igo.org.pl
W czasie spotkania pokażemy film «Palestyna od kuchni» zrealizowany w ramach projektu, który Stowarzyszenie Nomada prowadziło w Południowym Hebronie. Film ukazuje Palestyńczyków i Palestynki zaangażowanych spożywcze kooperatywy, spółdzielcze markety spożywcze, oddolne inicjatywy i eko-farmy wpisujących się w tym samym nie tylko w palestyński pokojowy ruch oporu ale także w coraz bardziej popularne na całym świcie idee samoorganizacji i fair trade. W ten sposób poprzez swoje codzienne wybory mieszkańcy Zachodniego Brzegu i Południowego Hebronu stawiają opór wobec izraelskiej okupacji i neoliberalnej gospodarki, która zalewa palestyński rynek „śmieciowym jedzeniem” i przyczynia się do zanikania tradycyjnej palestyńskiej kuchni.